måndag 31 maj 2010

Majutmaningen -Sista rycket!


Så var det den sista maj idag. Imorgon tar juni vid och för oss som varit med i majutmaningen innebär det väl då att "köp-stoppet" hävs =) Kommer jag då att kasta mig iväg till närmaste tygbutik? Nja, det får nog vänta till på torsdag då jag ska till stan*ler*. Här är iallafall de sista jag åstadkommit för majutmaningen. Döttrarna behövde lite flera topar/tröjor och jag hittade ett roligt mönster i "Making Children´s Clothes" av Emma Hardy på denna "Petal Top". Den var väldigt enkel och snabb att sy men utan att vara tråkig och sånt gillas =) Dock var mönstret lite litet så den storblommiga som var den första jag gjorde blev lite kort för Lowe. Storleken ska vara 3-4 år, men har man en liten "kulmage" som hon räckte det inte riktigt till. Så den får bli en tunika till lillasyster istället.


Sen gjorde jag den här till Lowe, lite längre än mönstret och med de härliga tyget med gul-vit- och blåsippor på.


Båda i tyger som varit gardiner i sitt tidigare liv från Kupan.Även sicksackbanden kommer från Kupan.


Jag bara älskar klänningar och det gör ju Lowe också, så sen blev det en till ännu lite mera förlängd. Den storblommiga gardinen var slut *snyft* blev så kär i det tyget, men det lilla som var kvar har jag klippt ut blommorna ur och två av dessa fick bli applikationer på det gröna tyget från Jotex.


Lowe fick även två enkla bas-topar. Mönster från Sömnadsmagasinet nr 10-2009. Den rosa fållad med dekorsöm, vita med blommor och den rosa med fjärilar på vanligt vis med tvillingnål.


Ella skulle narurligtvis också ha en top, mönster från Stoff och Stil.
Tygerna till alla tre är köpta från Shop Handarbete, har fått dem i sk "lyckopaket".

Kan sammanfatta majutmaningen med orden roligt och peppande! Det har varit roligt att hitta så många andra bloggar som man kanske inte hade snubblat över annars och roligt också att så många har hittat hit till mig =) Jag har hunnit med mera än vad jag trodde jag skulle göra, så den har för mig fungerat lite som en "spark därbak" att få saker och ting gjorda.
Med en sjukskiven man hemma så har jag en "skral" månad framför mig igen, så jag kommer nog att fortsätta ha en liten "juniutmaning" för mig själv *ler* Men först ska jag som sagt till stan på torsdag och ett litet besök på Tyglagret ska bli av, där ska det handlas diverse band. Och så Kupan förstås (har ni en aaaning om vad svårt det har varit att hålla sig borta från tygsektionen där en hel månad!!!???) *asg* Och så ska det iväg en liten beställning hos Bibbis textil (tråd, nålar, band o strlk-etiketter)och även en till SoS (mönster+band). Här ska dekoreras med band!!! SEN ska jag ha min lilla inköps-paus igen...

Regnet vräker ner idag, antagligen för att jag tänkt ta ett krafttag i trädgården eller nåt sånt. Vi har blivit lovade regn i dagarna tre, så det får vänta. Blir mera sy-tid istället. Och imorgon ska det storbakas bröd. Men nu ska här hoppas i regnställ och gummistövlar och dra ut en sväng med hundarna och riktigt inupa alla härliga dofter som är ute i naturen så här den sista dagen i maj 2010.
I morse när jag släppte ut hundarna slog en doft av syren emot mig, aaaahhh.







torsdag 27 maj 2010

Majutmaningen - Klänning med vårblommor


Tjejerna tog sig sovmorgon tillsammans med pappsen idag, så mamma fick en stund alldeles för sig själv att fota, klippa och sy. Alldeles nyvaken ( o med smör på läppen) ställde Lowe upp och modellade med sin senaste klänning. Hittade det här tyget på Kupan (gardinlängd) någon gång i vintras när man bara längtade efter våren som allra mest. Det är sippor i alla färger på den, så vårigare kan det ju knappast bli!


Halv sex i morse var det solsken men ännu ganska kallt ute. Men vad gör det när man har en trädgård som står i blom och tar emot på morgonkvisten.





Mönstret är från Lokrantz bok "Barnkläder du lätt syr själv". Både jag o Lowe gillar modellen med dragkedja fram som är lätt att kliva i. Inget som skall dras över huvudet.
Dragkedja och sick-sack-band från min mammas sygömmor. Leggingsen är också "made by mama" men tröjan under är ett av få "köpe-kläder" hon ännu har i lådorna. Det är deras farmor som ännu handlar kläder till dem...



Det här tyget från Shop Handarbete har legat hemma sen i vintras. Sydde en tröja till Lowe i det, men blev inte helt nöjd med den. Kvalitén är så sladdrig och formlös så...tja, det var inte direkt ett tyg jag kastade mig över igen. Men nu i grävandet bland det som finns här hemma till majutmaningen så kom det fram i dagens ljus igen. Jaja, tänkte jag och satte saxen i det och slängde ihop ett nattlinne till Ella. Till det kan det duga, lagom tunt och fladdrigt till ett sovplagg varma sommarnätter. Utgick från ett t-shirt-mönster från Stoff o Stil som jag gjorde längre och sen körde tät söm med overlocken runt kanterna istället för att fålla.
Värmen har inte kommit tillbaka trots att solen varit framme ganska mycket idag. Det går hemskt fort att bli bortskämd med +20-25 grader...



onsdag 26 maj 2010

Majutmaningen- Något till mig själv


Så har jag också gjort det; sytt om ett par jeans till en kjol. Inte mycket att orda om egentligen. Hade ett par jeans som legat oanvända ett par år trots att de ännu passade så dem satt jag saxen i. De andra paret kommer från Kupans 5kronors-snurra för "defekta plagg", vilket för jeans brukar innebära lite slitna vid bensluten.


Ska "fransa upp" kanterna lite mera, annars är jag nöjd med resultatet.

Och så sydde jag ett linne eller kanske man ska kalla det en top...? Utgick från ett klännings/tunikamönster från Stoff o Stil som jag kortade av och hoppade över ärmarna på.
Materialet är ett bomullstyg från Kupan som var sytt som en påse med knappar nertill. Skulle tro att det varit ett överdrag av något slag, men tyget var som nytt och en mjuk o skön kvalité lagom sval till en sommartop. Skulle förstås ha ansträngt mig lite med strykjärnet innan fotningen men men...
Det härliga sommarvädret har tagit en paus och bytts ut mot cirkus 10 plus och regnskurar. Tänker inte klaga för då kan jag sitta inne vid symaskinen utan att ha dåligt samvete för att jag borde vara ute och lapa sol. Men nu har jag fixat så att jag kan sitta ute och sy i sommar....Återkommer till det när vädret tillåter. För inte 17 kan jag hålla mig från maskinen bara för att det blir sommar =)

tisdag 25 maj 2010

Majutmaningen - Hängselshorts


I min korg med kläder att sy om har det länge legat en blus som jag inte riktigt kommit på vad jag skulle göra med den. Tanken gick runt med klänning eller byxa men nej, det stämde inte riktigt på nåt vis. Inte förrän jag fick se en hängselbyxa som http://hillefant.blogspot.com hade gjort av ett linne föll allt på plats. Hängselbyxa eller egentligen hängselshorts blev det av blusen.
Det tunna tyget blev ett svalt och skönt plagg till riktigt varma dagar och det har vi haft flera på raken före och under pingst. Ella har dessutom hittat en ny favorit-sysselsättning; att få någon av bröderna att köra runt henne på storasysters cykel...



Klippte till ett par ben och överdelen på fri hand, Hängslena är gjorda av resåren i ärmarna på blusen. Sydde fast resår i bensluten också för att få lite "puff" på benen. "Rumpdelen" på byxan är tilltagen så att tygblöjan ska få plats ordentligt.



Vildan Ella var vildare än vanligt den här dagen så det enda sättet att fånga baksidan på kort utan fart-ränder var att ta det när hon slocknat på middagsluren. Visst ser det för himla gott ut när småttingar sover! De kan verkligen konsten att koppla av och ifrån allt.



fredag 21 maj 2010

Tankar under en björk




Igår låg jag på en filt i skuggan av björkens stora krona och tittade upp i himlen med en snusande liten tjej bredvid mig. Ett ögonblick som stoppas in i minnesbanken med ljusa stunder.





En stund för eftertanke. Vad är viktigt i just ditt liv?

Livet är skört, allt kan förändras på ett ögonblick. Har sett det allt för många gånger...

Jag försöker ta var på varje dag. Att njuta av livet. Carpe diem! Vara glad för det lilla i vardagen istället för att alltid sträva efter mera. Alltför många ser inte de rikedomar de har runt omkring sig, ser bara efter mera, större, bättre (bil, hus, karriär, jobb, pengar....), sneglar på andra vad de har o inte har. Man kan vara rik på många sätt. Jag är jag, du är du. Vi är alla olika och det är väl en himla tur. Annars skulle världen vara himla fyrkantig och trist skulle jag tro.


Njuta av att gå barfota i daggvått högt gräs bland maskrosor som sträcker sig upp mot solen. Solen som går ner bakom vedboden. Barnskratten som tränger sig in genom ett öppet fönster. Den stora sonen som blir lite besvärad av mammas kram när han far iväg på hajk över helgen. Den yngre sonen som sitter koncentrerat och tittar efter insekter under en sten.



Att bo på världens vackraste plats på världens vackraste ö. Handen på min rygg sådär i förbifarten när jag fixar morgonkaffet. Fåglarnas kvitter. Göken som gol sitt ko-ko, ko-ko outröttligt. Doften av tvätt som hänger ute. Tulpaner. En liten varm barnhand i min....
Det är sånt som gör livet lite lättare de där mindre bra dagarna.

Alla kan inte vara bra på allt, men alla är vi bra på något!




Man ska vara rädd om varandra. Rädd om sin familj, sina vänner. De som betyder allra mest. Det är så lätt att ta för givet, att stressa sig igenom livet alltför fort. Att stanna till om än bara för en stund. När sa du till din man att du älskar honom senast? När sa du det till dina barn? När sa du till din vän sist att du är glad för eran vänskap?




"Om jag snubblat efter vägen

Om jag skrubbat mina knän

Om jag varit allför ivrig

Om jag varit för bekväm

Om jag nån gång tagits från mig

Det jag vetat var min rätt

Om jag varit alltför hungrig

Om jag varit alltför mätt

Om jag slagits mot dom egna

Som om ej fienden var nog

Och om ögonen var kalla

Hos han som tyckte att han log

Och om famnen där jag vilat

Inte givit mig nån ro

Om jag ropat ut i mörkret

Gud vad vill du vi ska tro


Och om vägarna var långa

Och inte ledde någonstans

Om jag stirrat ner i marken

Och önskat att jag inte fanns

Om orätt satt på tronen

Om orätt satt på rättens plats

Om varje steg förde mig bakåt

Fast än jag sprang fast än jag tog sats


Om jag snubblat efter vägen

Och fått munnen full av grus

Om jag kännt hur blodet runnit

Från min mun ner på min blus

Och om inga goda skördar

Nånsin fötts ur allt mitt slit

Kan jag ändå konstatera

Allt som skett har lett mig hit"


av Lisa Ekdahl


torsdag 20 maj 2010

Min lilla blomma



Här kommer de utlovade live-bilderna! Men nu är ju dottern av den bestämda sorten, så klänningen i landskapstyget ville hon INTE ha på sig. Det skulle vara den med blommor! Och när hon har bestämt sig så är det så, så det får bli en live-bild på den istället. Tur att de små bara är 3 år en gång... =)





Letade fram en solhatt från förra sommaren. Jag sydde den efter ett mönster i Lokrantz bok "Barnkläder du lätt syr själv", men den var då på tok för stor för L. Nu sitter den något bättre, men nästa jag syr kommer jag att ha lite smalare brätte på. Sydd av ett gardintyg.


Ella och Lowe spatserar längs med staketet och spanar efter rabbisarna (gotländska vildkaniner). Två stycken brukar springa o jaga varandra ute på åkern, tämligen orädda för stojande barn tydligen. Kul för barnen att få se vilda djur på så nära håll.


onsdag 19 maj 2010

Klänning i landskapstyg


Kan väl kalla den här för majutmaningen del 5 egentligen för den har legat halvfärdig ett bra tag och materialet är definitivt sådant som fanns i mina gömmor.
Hade en liten bit landskapstyg kvar och funderade länge vad det kunde räcka till. Fick bli ett framstycke och sen blev det bakstycke och ärmar av ett prickigt 70-talstyg från min mammas sygömmor. Jag hade en kjol som mamma sytt av det här tyget som riktigt liten, så det blev en riktig nostalgitripp för min del =) Landskapstyget är köpt på Kupan för ett bra tag sedan. Ska bli en live-bild på den så småningom. Tjejen hade redan somnat när mamma sydde klar den och inte vaknat ännu när den blev fotad nu o morgonsolen. Det är solen som tittar igenom här på baksidan och inte en gul fläck som jag såg nu att det såg ut som...
Det är en lite märklig företeelse att saker och ting kan bli liggande halvfärdigt sådär, men jag har läst hos många andra bloggerskor att det händer även hos er =) För min del handlar det väl oftast om att jag blir avbruten mitt i arbetet och sen är på något konstigt vis ibland lite svårt att komma igång med just det plagget igen. Däremot att påbörja något heeelt annat brukar inte vara någon konst :-)
Just nu blir jag avbruten mer än någonsin känns det som. Min käre sambo har sedan i lördags höger hand i gips (två fingrar o handleden är bruten). Det är mycket man inte kan göra med en hand har han (vi) märkt. Men i vanlig ordning försöker vi se saken positivt; inget ont som inte har något gott med sig! Han (vi) får mera tid för varandra när han nu är hemma i 3 veckor. Idag ska vi ha picknick vid havet, sommarvädret kör en repris idag, yihaaa!

tisdag 18 maj 2010

En liten kråka




Igår hade vi riktigt varmt o soligt. Ellas mössa var alldeles för varm så det blev till att sy en svalare variant; en kråka. Har läst nånstans att det kallades så, de var väldigt populära på 70-talet, hade en själv... Sydd av ett örgott inropat på Tradera. Jag ritade helt enkelt av min som mamma sytt från -76!

Idag slog det värmerekord, fram på middagen var det +25 grader i skuggan. Nu doftar det dessutom nyklippt gräs in genom öppna fönster; Sommarfeeling!!!













lördag 15 maj 2010

Majutmaningen del 4, tygblöjor


Nu är Ellas blöjor klara!
Jag har provat alla möjliga sorters tygblöjor under åren till mina sex ungar. Men mina absoluta favoriter har blivit Imse Vimses formsydda, allra helst de i frotté, tillsammans med Imses ullbyxa. Nu var det Ellas frottéblöjor som hade gett upp totalt, de hade blivit så tunna på vissa ställen att man kunde se igenom dem...


Det blev alltså efter de formsydda blöjorna som jag gjorde de nya. Det tjocka partiet på mitten+ "flärpen" på de gamla frottéblöjorna har jag återanvänt. Sydde in det på mitten inuti blöjan som extra booster. Själva blöjorna är gjorda av 4 lager lakanstyg. Den fastsydda "flärpen" är också 4 lager lakan. Hopsydda med overlock ( det är Imses också), liten resår precis vid benen.



Lakanen köpte jag för ett tag sedan i en säck på Kupan som var märkt "matt-trasor" för 30 kr. Hur många Pampers får man för 30 kr? Och hur många dagar räcker då de blöjorna till? Dessa blöjor räcker till Ella slutar med blöjor och längre än så... Och då har jag ännu tre lakan kvar från säcken, så kostnaden var inte ens 30 kr för dessa. När dem väl är utslitna så hamnar de i komposten och bygger inte på ett redan stort sopberg.



13 formsydda blöjor, 4 vikblöjor blev det. Sydde några tvättlappar av restbitarna också.


onsdag 12 maj 2010

Liten kjol till liten tös


Va, skulle hon inte sy tygblöjor??? Jo, jag håller på med dem, men att sy samma om och om igen blir lite trist i längden. Så jag stack emellan med en liten kjol. Inte för att hon egentligen behöver , men ibland är det bara roligt att få "okynnes-sy". Göra något bara för att man har lust...


Gjord av ett jeans-ben och en bit gardin. Jeansen har legat här hemma bra länge, Kupan-fynd som jag egentligen tänkte göra hängselbyxor av till L, men det gjorde jag av ett annat par istället. (Finns under "byxor") Nu blev det en kjol till E istället, så kan det gå!




Beskrivning till kjolen finns i "Making Children Clothes" av Emma Hardy, köpt på Adlibris. Innehåller många roliga mönster, kan verkligen rekommendera den! (Den är på engelska).

LIlla E verkar nöjd och då är mamma nöjd =)


söndag 9 maj 2010

Lillsyrrans jeans

Ytterligare ett plagg i Ufo-högen blev färdigt i veckan. Otroligt bra med denna majutmaning, att man äntligen får "tummen ur" att färdigställa sånt som blivit liggande.Dem här jeansen blev liggande för att jag råkat klippt till ena fickan åt fel håll :( Kunde inte rätta till det heller eftersom tyget var en pyttebit och således fanns det inte mera till en till ficka. Gjorde istället en dekorsöm i samma form som den "rätta" fickan.


Ska man se det positivt ( å det ska man ju!) så är det en ficka mindre som det samlas sand i efter lekstunderna i sandlådan.... =)




Tyg; denim från Shop Handarbete, stuv från min mammas gömmor.
Mönster; Meedoms byxor form 2.

Klurar nu på nästa sak att ta tag i till majutmaningen. Sedan någon månad tillbaka har det bara varit att inse att E har slitit ut sina tygblöjor. Vid varje tvätt sitter det massor av ludd i luckan på tvättmaskinen från blöjorna och än mera rasar ner från torkställningen....dem blir bara tynre o tynre för varje tvätt.Har ju haft tygisar till alla sex knoddarna och en del av dem har hängt med väääldigt länge. Sydde två stycken provblöjor igårkväll som E "testkör" idag, så jag vet vad jag ska förändra och förbättra innan jag sätter mig och syr ett helt gäng nya. Har testat ganska många olika varianter av tygisar under åren så jag har skaffat mig en favoritsort, så det blir efter den varianten...

En positiv sak till med majutmaningen är ju alla "nya" bloggar jag har upptäckt. Installerade en besöksräknare i förra veckan och det är så roligt att se hur den tickar på med alla som har hittat till mig också =) Men nu får jag allt slita mig från datorn, annars blir det inga blöjor gjorda...

Ha en underbar fortsättning på söndagen!!!

onsdag 5 maj 2010

Blommor... och snö!!!



Min första till majutmaningen. Den här har legat påbörjad ett tag, började men sen kom andra saker emellan *harkel*. Som det kan bli ibland =)

Materialet har iaf funnits hemma bra länge. Tyget är en fd gardinlängd från Kupan, köpt i höstas,sicksackband o knappar från mammas gömmor och ett virkat glasunderlägg från Kupan.

Mönster från Carefree Clothes for Girls, samma som "Dress with a lace doily"





Våren kom av sig imorse. Det som började som ett fint stril-regn övergick till snöflingor stora som golfbollar!!! Nåt ditåt i vart fall...






Snopna (slokna) penseér


Solen kom tillbaka så småningom, nu saknas bara värmen.