fredag 29 april 2011

Stickade bänktrasor

Fick ett infall att jag skulle göra egna bänktrasor (eller disktrasor heter det väl egentligen, men jag tycker det låter så mycket nice-are med bänktrasa) och letade runt på nätet efter vilket tips. Hittade många bloggare som gjort egna och material-valet varierar likväl som stickat/virkat och vilket mönster man använt. Jag fastnade iallafall för denna metod som http://syserine.blogspot.com/ har gjort; vartannat varv räta maskor, vartannat varv 1 r 1 a. Ser ut precis som de trasor jag minns min mormor hade. Det är även från Syserine jag fick ordet bänktrasor
Dessa två är gjorda av bambu garn, den röda är Novita Bambu vallmo och den blå är av Sirdar Just Bamboo. Har haft dubbelt garn på båda. Just bambu var det många som rekommenderade men även lingarn och bomull ska tydligen funka bra.

På flera bloggar läste jag "Jag kan bara inte sluta sticka trasor". Hmm, varför inte? tänkte jag. Nu vet jag! För att det är så himla kul. Och lätt. Och dem går fort att göra. Och för att de är så mycket roligare att använda än slibbiga wettex-trasor. Och finare än dito. Och så torkar jag diskbänken med rent samvete också eller vad man ska säga.
Jag virkade två varv fasta maskor runt kanten för stabilitet. Och är det något som är en nackdel så är det väl den virkade kanten. Jag har stickat 6 trasor, men sen blir de liggande en stund i väntan på sin virkade kant...hm.

torsdag 28 april 2011

För varmt för kofta...eller?

Världens härligaste påsk-lov till ända. Hela veckan bjöd på väder som gjorde att det snarare kändes som sommar-lov än påsk-ferie. Dagarna har vi tillbringat utomhus från morgon till kväll.






Trots värmen så lever Ella i sin kofta och helst ska benvärmarna på också. Hennes ansiktsfärg avslöjar att det nog var lite att ta i med stick-kofta.






Allra helst när man springer och springer och springer runt mest hela tiden.






Eller parkerar sig i trädgårdslandet och hjälper till med att sätta potatisen. Vilken sort var det här nu då...???




Posted by Picasa

fredag 22 april 2011

Glad Påsk!


Med en bunt påskliljor och dessa två lustiga figurer önskar jag alla en riktigt GLAD PÅSK!


"Nallarna" är sydda efter en beskrivning ur "Sy lapptäcken, applikationer och mjuka djur". Tyget är någon slags velour inköpt på Kupan för ganska länge sedan. De var fyra småbitar som vardera passade perfekt till fram- och bakstycke. Båda är stoppade med tygslamsor som blivit över efter tillklippning av lappar till lapptäcken och slamsorna från overlocken. Inget går till spillo här inte! :)

Funkar att använda som kudde också vilket lill-tjejen testade innan jag ens fått sytt ihop stopphålet...

Hoppas att ni får en lugn o skön påskhelg!Posted by Picasa

tisdag 19 april 2011

Påsklov!

Skolbarnen har påsklov och vi har fått en riktig värmebölja. Solsken från klarblå himmel och många sköna plusgrader. Alla vill bara vara utomhus och bara njuta! Blommor tittar fram överallt. Gräsmattan blir grönare och grönare för var dag. Allt går så himla fort bara solen är framme några dagar. Syrenhäcken börjar få bittesmå knoppar, vinbärsbuskarna skjuter små små skott.


Härligt när allt vaknar till liv.


Vårbruket är i full gång. Något som för med sig både måsar och en viss odör så här ute på landet, men det betyder VÅR så vad gör det?




Och jag har flyttat ut till trädgårsdbordet. Tog en paus från räfsandet och skar lappar till framtida projekt istället. Den härliga plåtburken fick jag av mormor vid det senaste besöket :)Posted by Picasa

lördag 16 april 2011

Nya vänner i barnkammaren


En kväll fick jag idén att jag skulle göra egna dockor till döttrarna. Tanken har växt fram från den trötthet jag känner inför "slit-och-släng-samhället". När jag var barn höll leksakerna mycket längre. Jag har de mesta av mina sparade. Idag när man köper leksaker till barnen är man glad om de håller över årsdagen/julafton. Varför är det så? Jo, för att vi ska köpa och köpa hela tiden.

En annan aspekt att tänka på är alla gifter som finns i dagens leksaker. Att vi omger dem med plast plast och åter plast. Såg på Stefan Jarls dokumentär Underkastelsen igen häromkvällen. Blir lika berörd den här gången som förra. Alla kemikaler vi får i oss...Allt kan man inte påverka, men mycket kan man påverka. Barnens leksaker är en sak som man kan göra något åt.


För att återgå till dockorna; mönstret till själva dockorna hittade jag i en gammal bok som varit min mammas "Sy lapptäcken, applikationer, mjuka djur". Hittade ingen författare på den, men den är från 80-talet nångång, min mamma sydde flera djur till mig från den.

Restgarner till håret och tröjorna, tygstuvar till kläderna. De är stoppade på tygremsor från "slamskassen" den som jag samlar allt tygspill och remsorna från overlocken i. Det kunde riktigt ha fallit under mars-utmaningen använd-det-du-har, fast jag blev inte klar förrän i april förstås ;) Omtyckta blev dem iallafall!

Posted by Picasa

torsdag 14 april 2011

Söndagsutflykt på Trampen

När våren har kommit på allvar vill vi ut och cykla! Min gamla cykel (ärvd efter mamma årsmodell -54) har i år fått stå tillbaka för ett nyförvärv; en lådcykel modell Trampen Glader :)
Större delen av lördagen gick åt till att skruva ihop den. Det tog sin lilla tid eftersom den kom helt omonterad. Fast samtidigt var så gott som hela familjen engagerad i skruvandet, bara två av grabbarna som inte var hemma stod utanför monterandet. En riktigt härlig familje-lördag med fika ute i solskenet. Sambon murrade visserligen ganska ordentligt både en och två gånger över alla skruvar, men ändå var han den första att kasta sig upp på cykeln och trampa iväg så fort vi var klara ;)
På söndagen var det dags för en mer riktig premiärtur och trots ett hiskeligt blåsande bar det av till ett änge i grannsocknen.

En av grabbarna hängde med också.

Efter lite fika blev det promenad och bus. Änget var inte fagat ännu, alla höstlöven låg kvar och rasslade kul under stövlarna tyckte töserna.

Blåsippan stod uti backen såklart!

Töserna gillade att åka i lådcykeln precis så mycket som jag trodde, så nu tjatas det varje dag om att vi ska ut och cykla. Perfekt, tycker jag. Jag får ut och motionera utan att det tar tid ifrån barnen, de får frisk luft och vi kan göra en massa roliga utflykter längre hemifrån utan att använda bilen.

tisdag 12 april 2011

Stickad kofta strl 3 år

Här har vi verkligen våren kommit på allvar. Man vill bara vara utomhus och njuta av att det blir grönare och grönare för var dag. Har börjat räfsa och pyssla i trädgården och det har fått vara avkopplingen i ett annars helt vansinnigt fullspäckat schema som råder nu. Lite stickning har det för all del också blivit som kvällsavkoppling, bl.a. den här koftan till lill-skruttan som jag tänkte skulle bli ett bra plagg att ha ute nu på vårkanten. Det blev ett par benvärmare till den också. Stickat i Carro Magic och mönstret från Sticka till Babyn av Nina Sagulin. Dragkedja från Bibbis Textil. Just ikväll ser jag bara fram emot morgondagen. Almanackan är tom och jag tänker ta en dag där man får tid att hämta andan. Vi håller tummarna för fint vårväder så att det kan bli en liten utflykt. En riktigt mysig tisdagskväll önskar jag er!

onsdag 6 april 2011

Påsk-gul vårklänning

Våren har kommit på riktigt och jag fick till och med vårkänslor sittande inne i syrummet. Tyget är en återbrukad duk, banden från SoS. Mönstret är ett eget försök :)
Ni som kikade in här efter mitt inlägg igår, jag har inte blivit galen och publicerar inlägg utan bild, utan det är Picasa som håller på att få mig galen! Ena stunden är bilden där, i nästa är den borta! Så idag har jag använt mitt gamla program, inte alls lika kreativt o roligt, men desto säkrare...


Idag fick jag ett riktigt roligt paket med DHL. Innehållet ska ännu skruvas ihop (vilket jag överlåter till min käre man och min 11åriga o väldigt händige son som lovat göra det under helgen) men jag kan avslöja att det är något miljövänligt till mig o döttrarna som jag suktat efter i över ett år! Konsumtion är verkligen inte min melodi, men denna har jag inhandlat med alldeles gott samvete! Kommer att återkomma om den :)

tisdag 5 april 2011

Stickad fuktspärr av ull till tygisarna

Lill-tjejen har ännu (tyg-)blöjor men inte ens de annars så täta ull-blöjbyxorna klarar att hålla tätt alla gånger längre. Hon är trots allt 2 1/2 år o mängden som kommer i blöjan har nog ökat samtidigt som blöjbyxorna har hängt med ganska länge nu och är väldigt välanvända. De är mina absoluta favoriter! Men att köpa nya nu när pott-träningen närmar sig kände jag inte alls för. Hos Minimundus webb-butik såg jag att de hade handstickade ull-inlägg att köpa. Bra idé som måste testas, tänkte jag. Fast sticka egna då förstås! På "varuhuset" Kupan (ja, säg det jag inte handlar där) brukar de ha en korg med restgarner sorterade i påsar för en femma stycket. Många av dessa har följt med mig hem :) Bland dessa har jag hittat rena ull-garner, sådana som luktar lamm och man blir alldeles fet om fingrarna, Me like! Några sådana restgarner, stickor och en bra film senare var det klara att stoppa i en hink med lanolin över natten. Har testkört dessa i några dagar och det funkar perfekt. Man lägger alltså dem ovanpå blöjbyxan under själva blöjan, som en extra "booster" för blöjbyxan alltså. Så nu hoppas jag att det klarar sig tills det är pott-dags i sommar nån gång ;)

söndag 3 april 2011

Presenter till en liten bebis-tös

I slutspurten av mars-utmaningen blev det sytt några presenter till en liten nyfödd tös. Mina söner har tre fantastiskt goa stora-systrar på sin pappas sida. Äldsta systern blev mamma för första gången i februari och till hennes lilla Isa har jag gjort ett lapptäcke. Både nya och återbrukade tyger användes, baksidan av lila fleece från Tyglagret.
Två dregglisar blev det också. Fleecetyg från Shop Handarbete.
Istället för att slå in det i papper gjorde jag en tygpåse som vi la det i. Tyget är från Jotex och de rosa sammetsbanden är från mammas gömmor.
Hoppas att ni alla får en riktigt trevlig söndag kväll!