tisdag 30 november 2010

Världens enklaste mössor?

En stund innan vi gick ut i snön igår såg det ut så här i tjejernas rum. Storebror S hade bäddat till det framför elementet och läste för små-syrrorna medans mamma sydde färdigt Ellas mössa. Lowe har som synes redan fått på sig sin =)
Kom dock på i morse att kameran aldrig kom med ut igår så jag bad snällt om lite posering. När Ella fick låna mammas måttband så gick hon med på det. Likt mig sätter hon ju det runt halsen så jag brukar inte vara så glad åt att hon har det, men för en liten fotosession fick det gå.
Lowe å andra sidan har börjat lika som pappa; grimaserar och fånar sig så fort kameran kommer fram...
Mössorna är sydda efter en beskrivning i från Baby Cool (Nina Sandström Hallberg) som jag sydde efter redan förra vintern. Väldigt enkla kan jag nu sitta och säga fast jag lyckades klanta till det för ett år sedan. Fick stretchen åt fel håll så de blev stumma runt huvet. Passade gjorde dem, men de blev inte så populära om man säger så. Men nu fick jag allt åt rätt håll så de här vart betydligt skönare. Tro´t eller ej, men nu har storebröderna beställt liknande mössor också, så jag får leta flecce. Flickornas är sydda av en filt som vunnits på lotteri nångång och legat bortglömd i nåt skåp.
Nu ska jag njuta av stugvärmen sittandes vid symaskinen en stund medans snön dalar ner utanför fönstret!Posted by Picasa

måndag 29 november 2010

Påfyllnad i dottern byrålåda

Stor-skruttan växer så det knakar och det märks bäst på kläderna förstås. Vid senaste genomgången av byrålådorna upptäckte jag att det saknades vanliga långärmade topar som inte glipade vid magen. Så nu har jag iallafall sytt två stycken nya som räcker ner över hennes ganska runda "magge". Den här sydd av ett tradera-tyg av ett mönster från sömnadsmagasinet, minns inte vilket nr dock...
Och den här som knappast behöver närmare presentation, molntyg från JNY och mönstret är från SoS nr 63013. Trikåsnedslå från Bibbis på båda tröjorna.
Vintern håller i sig här vid oss, det är inte så vanligt att snön ligger kvar i november här på ön. Idag skiner solen och -5 ute. Mina skolbarn har KUT-dag och är hemma i frihet från lektioner. Naturligtvis blir det pulkaåkning och lite snöbollskrigande idag!Posted by Picasa

fredag 26 november 2010

Så kom äntligen snön!

Så härligt vitt var det på marken igår morse när vi steg upp. Det envist gråa taket som hängt över ön och släppt av millimeter efter millimeter av regn hade över natten ändrat karaktär. Jag tycker om snö, det lyser upp den annars så mörka årstiden och min energi kom tillbaka som genom ett trollslag och hela tillvaron blev ljusare =)

Hela dagen bakade jag till helgens ena sonens årsdagskalas och en annan sons klass som ju ska sälja på julmarknad på söndag.

Och imorse gjorde jag de sista förklädena som ska med till densamma julmarknaden. Kom på att de andra var väldigt "tjejiga" men det finns ju även små gossar som vill bidra med mjölspill vid lussebullsbaken. De här två kändes iallafall lite mera könsneutrala. Tyget är en stuv från Kupan och storleken på stuven fick bestämma storleken på förklädena. Dessa passar ca 1-3 år. Nu hoppas jag att klassen får allting sålt och drar in ett ordentligt tillskott till klasskassan.
Ett hörn i trädgården i vinterskrudPosted by Picasa

onsdag 24 november 2010

Regnperiod

Har läst om snökaos och trafikproblem, inställda färjor och tåg. Men här kommer nederbörden som regn...gräsmattan står i vatten och fortsätter så är vår vinterved hotad i vedboden. Än står det bara fram till tröskeln. Som väl är har vi ingen källare. När vädret är så trist så...
bygger man en koja mitt på golvet av lakan och stolar. Där har man sedan kafferep för dockorna...
...mamma får en stunds frid vid trotjänaren (eller en av dem, ler) under middagsvilan...
...och syr två barnförkläden till julmarknaden som sonens klass ska vara med på i helgen. Sen att jag fick fota dem i totalt mörker under ett strömavbrott, det är en annan historia.
Tillvaron känns lite tung för tillfället. Men jag vet att likt en katt landar jag alltid med fötterna neråt och jag kommer att klara det den här gången också!Posted by Picasa

söndag 21 november 2010

Vem behöver en terapeut...

...när det finns garn och stickor. =) Mitt garnlager börjar bli lika stort som tyglagret och trots att det stickas varje kväll så minskar det inte... Märkligt det där!

De senaste som blivit gjort framför House och Mitt i naturen är en tröja till 3åringen i ett garn som heter Mimosa. Fick några röda nystan av min gammelmoster och några blå fanns i min mammas gömmor så tröjan blev en salig blandning. Bakstycket är helt i rött dock. Tröjan är stickad i helt raka bitar vilket är något som jag inte alls rekommenderar. Väldigt enkelt visserligen, men blir för det första ganska trist att sticka och för det andra förlorar man en del i passformen, men gjort är gjort, men kommer inte att göras igen.

En halsduk i Westminister Red Heart, stickad med stickor 12. Drygt 20 cm bred och 220 lång. Blev gjord bara för att jag skulle ha nåt för händerna vid teven och fick bli vinst i ett lotteri som sonens klass hade.
En till halsduk i samma garn fast i lila (inte alls blå som den ser ut här på fotot!) stickad till svägerskan. Den här är stickad på nr 8 så den är tätare. 30 bred och 230 lång, så hon lär hålla värmen om halsen på hundpromenaderna.
Hoppas ni haft en trevlig helg! Själv har jag bara försökt vila upp efter den gångna veckan och ladda upp för kommande vecka som ser lika fullspikad ut.Posted by Picasa

onsdag 17 november 2010

En sorts terapi...

En tröja till stor-skruttan har det blivit framför teven . Garnet är Fiesta från Novita, alldeles underbart enligt mig. Älskar färgerna och skönt att hålla i medans man stickar och då blir det således lika skönt att bära resultatet. Dottern har varit känslig mot stickat men den här föll henne i smaken och hon vägrade ta av den fastän termometern steg till 23 grader i köket idag....gott betyg tar jag det som.! Mönstret är från Sticka till babyn av Nina Sagulin
Terapin då? Jo, jag satt och läste i boken Levande Textil, en gammal lärobok för textillinjen igår och där hittade jag följande som var skrivit av en Thyra Rehnqvist för Fredrika Bremersförbundets skriftserie 1939;
"Handarbete kan vara den trötta husmoderns utväg att isolera sig, hennes stickning och broderi drar en skyddande cirkel omkring henne. Hon nås ej av barnens stoj och hushållssysslornas slammer på samma sätt som eljest. Handens arbete binder hennes tanke och frigör den tillika. Den rytmiska rörelsen, som är för handen med många slag av handarbete utgör ett utmärkt underlag för tanken och inspirerar fantasin. Hantverkare är ju ofta både filosofer och konstnärer. Handarbete hjälper oss att bära sorg och ångest..."
Men visst är det så! Det är ett slags terapeutiskt skimmer att skapa med händerna. Och allt som oftast så försjunker man helt i det man håller på med. Visserligen sitter jag alltid och stickar framför teven, men fråga mig för jisse namn inte vad programmen handlade om för det har jag ingen aaaning om! =)Posted by Picasa

måndag 15 november 2010

Hängselklänning

En sak till från ufo-högen som blev färdiggjord under helgen. Den här till lillasyster blev tillklippt samtidigt som storasysters, men av någon anledning så kom den inte längre än genom overlocken. Nu fick den iallafall skråband (från Bibbis). Till skillnad från storasysters som är samma tyg helt och hållet fick den här ett enfärgat gult bakstycke. Båda tygerna kommer från Kupan och mönstret är givetvis Gynther´s hängselklänning.
Posted by Picasa

söndag 14 november 2010

Ballongbyxa och muddtröja


Många sköna timmar har jag tillbringat i syrummet de senaste två dagarna. Bl.a. så blev de här två "ufona" nerplockade från hyllan och färdigsydda. Tyget beställde jag från Shop Handarbete när de reade ut rubbet. Tror att det är interlock, iallafall kraftigt och inte så väldigt töjbart som trikå. Köpte det i två olika färgställningar, men det här blev jag lite hum...besviken på. Det är ganska matt i färgerna på någe vis, men efter att ha legat till sig ett tag satt jag till slut saxen i det iallafall.


Ballongbyxan är mönster 63010 från Stoff och Stil, en modell som Lowe gillar rätt så mycket. Bra modell att ha långkalsinger under också eftersom det knappast blir knöligt. Fläckarna på benen är dock bara vatten. Skulle göra mig till o stryka dem lite innan fotningen och då löpte strykjärnet amok och fullkomligen spröt ut allt vatten istället för lite ångpuffar...hm!


Tröjan är nog ursprungligen ett mönster från Sömnadsmagasinet fast jag gjort vissa ändringar på det och denna fick även muddar. Tog till halsmudden lite på höjden så att den blev som en halvpolo vilket jag tycker är bra nu till vintern och faktiskt håller stor-skruttan med!!! =)



Hoppas att ni firat alla pappor ordentligt idag!

Ha en fortsatt trevlig söndagkväll! (Själv ska jag tillbringa den med Beck och stickningen).Posted by Picasa

torsdag 11 november 2010

Ett boktips till tomten

Tänkte ta och tipsa om en lite annorlunda sömnadsbok; Sew Retro av Judi Ketteler. En bok som kombinerar sömnadsbeskrivningar och berättar sömnadens historia från symaskinens födelse till dagens DIY-trend. Den innehåller 25 vintage-inspirerade sy-projekt men är också fullproppad med fantastiskt fina bilder från förr, intervjuer med Betz White, Kathy Miller och Amy Buttler och berättar även om grundarna till Marimekko och Ellen Curtis Demorest.

Kanske något att ge bort i julklapp eller att önska åt sig själv?



Perfekt bok att krypa upp med i soffan vid tillfällen när man inte orkar sitta vid symaskinen utan hellre läser om det....Posted by Picasa

onsdag 10 november 2010

Det lackar mot jul-bak.


Snart är det dags för baka lussekatter och pepparkakor. Oftast brukar barnen vilja vara med på ett hörn och hjälpa till efter egen förmåga och då kan det vara bra med ett förkläde som skyddar mot det värsta sölet.
Jag har ett förkläde kvar från min egen barndoms pepparkaksbak som jag använde som mall till de här två. De med gröna band gjorde jag lite större (ca 4-5 år) och det ska stanna här hemma till stor-skruttan. De med röda band (strlk ca 2-3 år)följer med till julmarknaden som en av sönernas klass ska vara med på.
Tyget är en oanvänd julduk som jag hittade i skåpen men som inte alls passade i storlek till våra bord. Band från Bibbis Textil.
Posted by Picasa

måndag 8 november 2010

Ännu en omlottis

Det finns en sak till förutom blommor som lill-skrutta älskar och det är kaniner. Hon har en favorit som för jämnan hänger under armen. Ett sådant där gosedjur som alltid behöver lagas pga för mycket kärlek och alltför sällan får besöka tvättmaskinen... När jag hittade en bit tyg fullt av kaniner (på Kupan så klart!) var det med andra ord tämligen självklart att det skulle bli något till lill-skruttan.
Omlotten i Gynthers bok har blivit en ny favorit. En oväntat fördel är ju att den har två framsidor och det kan ju vara bra när det kladdas flitigt vilket familjens minsting gör...även kallad nöff-nöffen vid matbordet.


Avvikande ärmar i ett rosa-vit-rutigt tyg som varit ett bebispåslakan. Behöver jag skriva vart jag köpt det...? Hihi... Blåa skråband nertill och rosa-vit-rutiga uppe runt halsen, båda från mammas 70-talsgömmor.



Glad och nöjd lillskrutta!



Posted by Picasa

fredag 5 november 2010

Kind of retro hängselbralla







Den här veckan har symaskinen mest stått och grinat illa åt mig. Har haft så mycket annat som har fått gått före; möten, förkylning, brödbak och trädgårdspyssel. Men under några småstunder med grus i ögonen av trötthet så blev det ett par hängselbyxor till lill-tjejen. Fast egentligen ett och ett halvt par. Tog ett mönster från Stoff och Stil i strlk 92 som jag upptäckte när det typ var fållning av benen kvar att de var alldeles för små, urk!! Benen var för korta men värst av allt; hängseltamparna saknade minst 10 cm för att räcka min skrutta...så vad göra? Förlänga tampar med infodringar snyggt..!? Tips mottages tacksamt!
Så det blev att börja om från början. Förlängde hängslarna ordentligt och även benen förstås. Breddade benen en liten aning också eftersom de första paret var snarare 90-tals-retro i modellen, not my cup of tea direkt... Eftersom dessa blev gjorda i en tynre manchester än första paret så fodrade jag även benen i samma tyg som infodringarna och nu är de så långa att det krävs att man viker upp dem, men hellre det så det kan användas ett bra tag framöver.
Brun smalspårig manchester från Stoff och Stil. Fodret är ett påslakan från Kupan. Knappar från 70-talsgömmorna.
Ska försöka göra något åt symaskinens grimaser åt mig i helgen och ge den lite uppmärksamhet.
Ha en trevlig Allahelgona-helg!


onsdag 3 november 2010

Ett körsbär till!!!

Helt otroligt!!! Få två awarder på en vecka, fatta vad glad jag blev. Denna gången var det från http://finnkids.blogspot.com som själv förtjänar alla award i världen för sina fina skapelser.

Så hör det ju till att man ska berätta om tre saker som ligger en varmt om hjärtat, visar ett favoritfoto samt skickar vidare till fem bloggar.
Ytterligare tre saker som ligger mig varmt om hjärtat är miljön, naturen och djuren. Finns ju en naturlig koppling =) men det handlar om allt från sopsortering, nationellt miljöarbete, biologisk mångfald och även att alla djur ska ha det bra.

Denna ruskigt höstiga dag med regn, blåst och en jämngrå himmel så föll valet av foto på detta med Lowe på våran våriga gräsmatta. Det fick iallafall mig att börja längta efter våren även om jag tycker att alla årstider har sin charm. Skulle vara gråa november då som kunde strykas...


Men jag kan bara inte välja ut fem stycken bloggar att skicka vidare till. ALLA i min blogglista är värda en award för de gör så fina och unika saker.
Nu ska jag bädda ner mig i soffan och kurera min senaste förkylning tillsammans med stickningen. Har tagit tag i ett riktigt ufo!!!

måndag 1 november 2010

Live-bilder




Mina två små skruttor vart helnöjda med sina Halloween-klänningar! Sen hade ju Lowe fått pappa att köpa en STOR förpackning sugrör dessutom så gissa vad jag fick plocka efter hela kvällen =0 För de användes väl inte direkt bara till att dricka med...


Eftersom lillsyrran o mammsen tidigare fått några benvärmare, så ville självklart Lowe också ha ett par. Och mamma följer hennes önskningar förstås! Av Carro Magic från Marks&Katten.



Till lillasyster gjorde den här halsduken som knäpps med knapp istället för att det knyts. Gillar inte knutna halsdukar på små barn. Garnet är Twins från idéna, mjukt och inte ett uns puttigt.