De två som är från krigsåren-41 o -43 tex. innehåller en hel del handfasta råd om hur man håller buget, vad man kan använda som ersättning till smör och ägg, hur man gör apelsinmarmelad av morötter o citron (!) och väldigt mycket om hur man hittar gratis föda i naturen. Vad sägs om helstekt räv, aladåb på grävling, färsbiffar på kråkfågel eller varför inte fruktfylld kanin. Inte? Men ska du prova ekorre bör de läggas i ättiksvatten före anrättning! Kan ju vara bra att veta ifall mannen någon gång skulle slänga fram en ekorre på köksbänken....
Tja, man kan sitta och skratta åt det idag, men det var trots allt en realitet då. Det var ransonering på kött och pengar var det ont om.
Inte bara recept ryms i dåtidens köksalmanacka utan även tips om hur man bäst stoppar strumpor, gymnastik för runda höfter (....) hur man bäst sköter stickade plagg (med tillhörande stickbeskrivning på en dräkt till mor och en kappa till liten dotter) samt hur man bäst ordnar det i en ungkarls kokvrå...ja, män är inte så hemmastadda i köket serru!
Är det någon som äter rapphöns eller vildanka idag?
Är det någon som äter rapphöns eller vildanka idag?
Även då fanns det med lite diy- tips.
Något förvånad blir jag ändå att redan 1950 tipsas husmödrarna om att "utöva enkel matlagning" samt "praktiska inköp av halvfärdig mat inberäknad kakdeg och färdigt bröd". Det var med andra ord då någon gång det började gå utför med allting...
Samtidigt finns det en rubrik "Varför äter svensken så mycket socker?" där skribenten har diverse utlägg över hur sockret kom in i kosten, men "att husmödrar kom underfund med att hushållet kunde klara sig med mycket mindre socker när ransoneringen satt in under sista världskriget." Därmed trodde hon/han att sockret skulle försvinna från sin topp-plats bland kryddorna. Rubriken är trots allt lika aktuell i dag.
Idag ja, jag har faktiskt köpt Köksalmanackan nån gång ibland när barnen sålt jultidningar, men dock inte i år. 2011 års upplaga innehåller visserligen recept där råvarorna inte kräver att man innehar vapenlicens, men någonstans på vägen har den tappat sin själ. Kanske för att det inte finns så många husmödrar kvar längre. Och det är väl inte undra på när det finns färdigstekta pannkakor i frysdisken för den bekväma och färdigblandad pannkaks-smet på tetra för den som minsann hinner steka sina pannkakor själv!
2 kommentarer:
Intressant läsning! Böckerna ser dessutom charmigt gamla ut. Märks också på gamla syböcker, att man inte köpte nytt sådär bara, och att man faktiskt sydde och sticka p.g.a. behov, inte för att det var en rolig hobby. Ett exempel är t.ex. då de tipsar om hur man sprättar upp och sedan förlänger stickade ullbyxor.
Vilken härlig liten skatt du har i dina köksalmanackor! Jag kommer ihåg att mormor berättade hur hon gjorde om morfars kostymer till nya byxor till min morbror och kappa till mamma. Det var inte dåligt hur de lyckades knepa och knåpa med det lilla de hade under krigåren.
Skicka en kommentar