fredag 30 april 2010

Jeans

Ett par jeans till L som jag egentligen hade tänkt sätta mudd på i benslutet, men så blev det nu inte. Eftersom L trilskats o skrikit i högan sky varje gång byxbenen kasar upp o fastnar en bit upp på benen, så fick det bli utan mudd. Huvudsaken hon är nöjd, det är ju hon ska ha plagget på sig.

När jag nu har en maskin med dekorsömmar, så ser jag till att använda dem =)



Denimtyg från Shop Handarbete
Mönster från Meedoms bok

onsdag 28 april 2010

En fullkomligt lycklig dotter

Mellan två möten fick vi idag en timme att slå ihjäl och vad skulle vi då göra om inte ta en fika på Kupan. Fast bara fika blir det ju aldrig riktigt. =) Direkt när saften var urdrucken fick L syn på "bebisch" sittande i en korg. Ohooj tänkte mamma, inte en till... Men fick sen se vad som döljde sig under dockan; en massa dockkläder. Dessutom var de flesta stickade sådana som jag bara älskar! Så självklart fick "bebischen" följa med hem med sin lilla mamma =) Sova middag var inte å tänka sig vid hemkomsten. De skulle lekas i dockvrån. Sen gjorde det ju inget att kläderna även passade många av de bebbar som redan fanns hemma...




En stolt liten mamma....

Vilken mössa ska hon ha nu då....?


Tanken var en sväng förbi tygaffären efter Kupan för inköp av snedslå, men det behövdes inte alls.... =) Mamma fick också något kul med sig hem; massor av snedslå, sidenband, zigzagband, rynkband....

Älskar hemstickat på barnen, men eftersom mitt kunnande i stickning är ganska litet och tid o tålamod inte riktigt räcker till det heller, är verkligen köp av en hemstickad (oanvänd) tröja för 25 kr något som gjorde min dag fullkomlig...eller om det var all snedslå..??=)

Mötena? Jo då, dem gick vägen, men de hamnade liksom inom parentes.

tisdag 27 april 2010

Tre nya vänner flyttar in!



Dessa tre härliga vänner fann ett nytt hem hos oss tack vare att jag tog med döttrarna på en impuls-färd till Kupan under gårdagen. Och det visade sig inte vara en sån dum idé.



Blev så nostalgisk av dockorna. Påminde mig om en porslinsdocka jag hade som barn, Maria fick hon heta, med stråhatt och rött garnhår i flätor. Hon ligger hemma hos min mormor i hennes lilla "kryp-in-garderob" bland resten av min barndoms dockor i väntan på att mina döttrar ska växa till sig lite.




En härlig barngardin hela 2,5 meter lång fyndades för en guldpeng.





Här hemma kommer den här burken få innehålla te-påsar, snarare än havregryn pga den nätta storleken. När jag gör gröt till 8 pers som den här familjen innehar krävs det mera gryn än vad den här burken sväljer =)

3 år gammal har L redan blivit en liten "loppis-råtta". Denna söta asken med "Bambisar" hittade hon själv på hyllan. Den fick också följa med hem och bli förvaring till L´s alla hårspännen.




Nu ska jag ut med flickorna och lapa solsken. Säkert också plocka en bukett vårblommor till köksbordet.

söndag 25 april 2010

Förklädesklänningar med vår-feeling





Fyndade två bitar helt underbara "landskaps"-tyger på Kupan för rätt så länge sedan. Dels det jag nu sytt av, dels ett lite annorlunda som ännu ligger och "mognar" i tyglådan. Har sett liknade på Tradera som gått för ganska mycket, jag betalade 20kr för båda bitarna =) Knappar från gömmorna.






Det här lite annorlunda tyget är från början en gardin, även den från Kupan. Tyget får mig att tänka på Pippi Långstrump av någon anledning...Lapparna är inte ditsatta av mig! Förra sommaren hade L ett par byxor i detta tyg, nu fick det bli en förklädesklänning. Eller egentligen två, men den andra väntar ännu på knappar.

Mönstret är från Carefree Clothes for Girls av Junko Okawa, samma som jag använt till ett förkläde i linnetyg. Jag gillade den här modellen, båda flickorna kan ha samma mönster. Till E som är 20 mån blir det som en kort klänning, medans till 3-åriga L är det som ett förkläde att ha över en tröja. Med andra ord, lång användningstid för E.







Knäppning med gula knappar från mina gömmor från "förr"






Idag hade vi riktigt fin-besök. Mina kära vovvar Roxie o Simba fick en kull valpar tillsammans för snart 4 år sedan. En av sönerna köptes av en vän till oss och idag kom han hit med honom. Weber, som han heter idag (Pumba de veckor vi hade honom, barnen gav alla namn från Lejonkungen)) är så otroligt likt båda sina föräldrar. Här med "farsan" till höger.










Efter en väldigt fullspäckad vecka med vad det kännts som fylld med bara en massa måsten, möten, samtal och farande hit och dit, har det varit en lugn och skön helg. Har fått tid för eftertanke, till att njuta av solsken och en gräsmatta som blir allt grönare och fylld av gula blommor. Tid för samtal mellan vänner och samtal med mina barn.

Min karl däremot har jag inte sett så mycket av, han har mest hållit på med utbygget. Å andra sidan kommer vi att få ett eget sovrum inom en ganska snar framtid.... =)



Å ja, det har flyttat in en trampsymaskin i min syhörna, men mer om det en annan dag!

torsdag 22 april 2010

Sigsarve vattensåg




Lilla E fick som hon ville; mamma fick göra en lika jacka åt henne som storasyster fick. Fodrad med en gardin i beige, ljusblått o grått. Knappar och snedslå i vinrött samt ett mönstrat band som dekoration framtill. Allt från min mammas gömmor.
Med flit gjorde jag den ganska stor så att den ska räcka även i höst åt henne, så ärmarna fick ett uppvik.

Häromkvällen skulle tre av sönerna till scouterna och de träffas på lagom promenadavstånd från vårat hus. Efter vi hade lämnat av killarna så gick jag o tjejerna till vattensågen och tittade. Där är så himla vackert! Barnen älskar att ta promenader dit (ofta med fika-korg).








Något förvånad blev man dock igår morse när marken var alldeles vit av snö igen!
Men vi har blivit lovade solsken och mååånga sköna plusgrader till helgen så det är väl bara att härda ut.

tisdag 20 april 2010

En duk, triss i blå plåt o huvudbry











Idag var jag o döttrarna för första gången i år på Prylmarknanden i närheten, nyöppnat för säsongen. I vanlig ordning passar jag på att göra de mesta fynden nu innan turistsäsongen startar och priserna skjuter i höjden.










Brödburk med Piff och Puff går ju bara inte att motstå. Nu håller dem reda på vårat knäckebröd.








Jag har ett tag nu funderat på att skaffa en trampsymaskin. De sägs ju kunna sy genom tjocka tyger som de vore smör :) Inte mindre än TRE vackra maskiner fanns på Prylboden, så nu har jag huvudbry!!! Vilken ska jag lägga vantarna på??? ( Att en av dem ska flytta hem till mig är jag tämligen övertygad om)!


Finns det någon med erfarenhet av gamla trampmaskiner så får ni gärna hojta till.! :) De som fanns att välja på var en Husqvarna från början av 1900-talet med bord, en till Husqvarna med bord som var av något nyare årsmodell. Den fanns det antagligen lite grej med till, men remmen var torr (vet vart jag kan få tag i ny isf). 300kronor stycket för dem.


Och så var det en elektrificerad Singer, 50-talare trooor jag, utan bord. Fördelen är att den var liten o lätt att få plats med o kostade endast en hundring! :) Men det känns lite läskigt med så gamla elektriska prylar...


Kommer att ha vägarna förbi under veckan så fram till dess får jag fundera o klura och fundera igen. Lär återkomma i ämnet :)

måndag 19 april 2010

Snabbgjorde lekbyxor


Våren har kommit på allvar och det känns underbart!
L behövde snabbt ett par lekbyxor att använda i tex. sandlådan.
Tog min en gammal flanellsjorta som inte används sedan L låg i mamsens mage (Strlk XL med andra ord...) och klippte till ett par byxor. Knappraden fick vara kvar längs ena benet, men jag sydde förstås till den. I min iver ( eller om det var av att L skrek UT UT hela tiden) hamnade den gamla bröstfickan uppochner :( Första tanken var att sprätta bort den, men den sitter faktiskt just på knäet och funkar ju som extra slitförstärkningning :) så den fick vara kvar. Som muddar vid benen tog jag ärmarna till en ulltröja som jag försökt filta i maskinen, men som inte drog ihop sig riktigt så bra som jag hade tänkt det.
Inte alls världens snyggaste brallor, men alldeles utomordentligt funktionsdugliga när L är ute. Skyddar byxorna under, som mams lagt ner mera arbete på ;) och håller värmen.
Man tager vad man haver sa Kajsa Varg


I helgen försvann solen och istället vräkte regnet ner. Mellan bull- och brödbak filade jag på kommande sommargarderoben till småjäntorna. Så många ideér, så lite tid :)




tisdag 13 april 2010

"Dress with Lace Doily"




Har sytt ännu en klänning efter mönster i "Carefree Clothes for Girls". Tog nederdelen på en hel-lång linneklänning från Kupan och fick fina dekorationer på köpet :)
Trots att jag känner mig väl kunnig på engelska var jag tvungen att slå upp ordet "doily". Av en bild på Wikipedia kunde jag komma fram till att en sådan låg ju i en låda här hemma och bara väntade på att få dekorera sidan på klänningen. Klippte av en bit och satt den runt halsringningen.



Pärlemo-knappar från mammas knapp-skatt



Ännu en härligt varm o solig vårdag fick vi idag.
Plockade en bukett vårblommor på vår lilla promenad.




Jackan som jag bloggade om häromdagen används flitigt. Verkar desssutom som att jag får göra en till lillasyster också. När vi ska ut skriker hon "min min" och drar i storasyster...Får se vad jag hittar på :)


söndag 11 april 2010

Vår våriga söndag

Vi har haft ytterligare en härligt solig vår-dag. Det har äntligen torkat upp i marken så pass att det gick att räfsa. Idag fick jag hjälp av fem av barnen. E valde att sussa middag, trött efter besöket vi hade haft tidigare på dagen av små kusinerna.




Hembakade vaniljbullar till mellis, uppskattade av flera än barnen.




Tvätten fick torka i solen.




Två stycken som tyckte det var skönare att ligga i skottkärran och sola än att räfsa.




Våren har kommit på riktigt. Tulpanerna i gräsmattan söker solljus



Och så blev det hemrullade köttbullar till middag.


En riktigt skön söndag som för min del avslutas med en stund vid symaskinen.

lördag 10 april 2010

Förkläde i linne till 3-åring




Carefree clothes for girls av Junko Okawa är min nya favorit bland mönsterböckerna i min ägo. När jag bläddrat igenom den första gångerna var jag direkt inne på att jag måste skaffa hem linne-tyger. Men, en sparsam själ som jag började genast se andra mäjligheter än att köpa det på metervara. På second hand och Kupan brukar det kunna finnas linne-kläder och mycket riktigt hittade jag vid mitt nästa besök en skjorta, två linnen och en långklänning i 100% linne.

Skjortan nändes (är det ett gotländskt ord?? förstår ni ändå?vet inte vad man annars säger..) jag inte sätta saxen i när det kom till kritan utan den fick flytta in i min garderob precis som den var. Ett av linnena har blivit det här förklädet ur ovan nämna bok. Fickan är en bit från lång-klänningen (resten av den ligger på tur till symaskinen klippt till en klänning). Eftersom jag klippte fickan ur just vid byst-insnittet blev fickorna inte lika stora, men det är faktiskt gjort med flit! Tyckte det såg lite charmigt ut så. Tänkte först brodera något för hand på fickan, men tyckte att det skulle bli lite "för mycket" ihop med de dekorationer som redan fanns på linnet så det fick bli en dekorsöm runt fickan i samma beiga tråd som jag sytt med.

Nu återstår bara att se om dottern godkänner den. Hon hade hunnit somna innan den var klar.

fredag 9 april 2010

Påfyllnad i min garderob



Hittade äntligen mönster på enkla bas-topar. Blev tre långärmade och en kortärmad sydda. Hittills ska kanske tilläggas, lär använda dessa två mönster flera gånger.

En tunika till mig själv har det också blivit klar. En modell som jag verkligen fastnat för. Tyvärr är det svårt att fånga formen på foto, gör den inte riktigt rättvisa. Tror det är fjärde av den modellen jag sytt nu, alla i olika typer av tyg så de passar till olika tillfällen. Denna är till lite festligare tillfällen.

Jag gillar nog mest enkla plagg och så svävar jag ut med roliga scarfsar ( är en scarfsoman,haha) och smycken istället.

Tyg; allt från Shop Handarbete
Mönster; toparna från Stoff och Stil, tunikan från Allt om Handarbete nr 8-2009

Grått o trist väder idag, perfekt sy-väder! Säg det onda som inte har något gott med sig :-)

torsdag 8 april 2010

Varm vårjacka o ett boktips!






Påsklov och huset är fullt av liv, underbart! Vädret har dessutom varit helt ok.Försökte att räfsa en aning i trädgården, med resultatet att gräsmattan åkte med, alltså ännu för vått i marken.Istället tog mams och grabbarna ett rejäl röjar-tag på loftet i våran flygel....Vi har bott här i 5 år, men man skulle kunna tro att det var i 50 år vi hade samlat grejer och SKRÄP. Synd att jag inte tog ett före- och efter- foto, vilken ENORM skillnad det blev. Nu syns golvet och jag tror till och med att jag ska slänga upp gardiner i fönstren! Om inte annat så blir det mera hemtrevligt när man ser det utifrån ( läs för mössen enligt sambon...).

På sy-fronten har det blivit en jacka till L som känns som ett bra alternativ till den fodrade regnjackan som åker på titt som tätt vår/höst trots att det inte regnar...Jag kom över ett stort stycke tyg (150x270cm för 30kr) på Kupan av vad jag tror är vadmal ( är ingen expert på tygsorter) men pappa sa iaf att det liknade materialet man gjorde militärrockar av förr. Jag har test-tvättat osv och det är mycket tåligt och står emot vätan bra. Fodrade med ett vårigt grönt bomullstyg med prickar från Jotex, gul snedslå runt halsen och gröna knappar från min mammas gömmor ( som L själv har valt ut). Gillade modellen eftersom den går upp ordentligt i halsen men L slipper ha en skavande dragkedja under hakan. Mönstret från boken nedan...

Boken jag tänker tipsa om är den härligaste barnklädesbok jag nånsin snubblat över vågar jag påstå. Allt känns ljusår från Gunther/Meedom/Lokrantz som faktiskt börjar kännas lika vanliga som Lindex o HM. Iaf bland sybloggarna...
Carefree clothes for girls av Junko Okawa...hennes namn o det faktum att det står japanese craft style på boken känns lite missvisande. Jag tycker kläderna doftar engelsk landsbygd och "förr-i-tiden". Jag fick en sådan enorm lust att beta av modellerna en efter en och jag började med jackan. Nu står "dress with lace doily" samt "apron" på tur.

Bäst just nu; kinderna hettar efter solen idag.

Sämst just nu; Bilen brakade idag och det kommer nog bli dyyyrt :(

torsdag 1 april 2010

Glad Påsk!





Våren har äntligen gjort entré på riktigt och den här veckan har vi fått ordentligt med sol-ljus, UNDERBART!!! Det riktigt kliar i "städa-trädgården-nerven" nu. Marken är dock ännu för sur för att räfsas men vi har iallafall varit ute och "pysslat" lite. Tjejerna har återinvigt sandlådan o iallafall två av sönerna har pumpat och premiärtrampat sina cyklar. Snödroppar, vintergäck o krokusar tittar fram lite varstans i trädgården.

Vi håller på att bygga ut huset, vi har liksom växt ur det. Byta till ett större skulle aldrig falla oss in, vi ÄLSKAR vårat lilla hus, så det får bli ett bygge på två rum till istället.

Våffeldagen var det ju i förra veckan, men vi tog en repris denna veckan. E tyckte att det var en toppen-idé!!!

Sydde en vårig tröja till L med matchande hårsnoddar till hennes kalufs. Älskade verkligen detta tyget vid första anblicken, men det var tyvärr en ren besvikelse. Otroligt dålig kvalité och alldeles formlöst o sladdrigt. :(

Vill önska er alla en GLAD PÅSK! Hoppas att solen kommer att skina på er och att det blir mycket god mat o trevligt umgänge! (Eller lugn o ro för den delen).
Här kommer det "bara" var 2 barn hemma, killarna åker till sin pappa ikväll. Mannen i huset ska kubba upp ved och isolera innertak på utbygget. Själv hoppas jag på solsken så att jag ska kunna få pyssla med lite av varje i trädgården, ta härliga promenader med döttrarna och kanske få någon stund vid symaskinen också. God mat ska vi också tillaga däremellan samt få besök av svågern med familj. Glad påsk på er!